Ommatotriton vittatus (Şeritli semender)
Genel Özellikleri: Vücut uzunluğu 13 cm. kadar ve kuyruk yanlardan basıktır. Baharda üreme zamanında erkekte meydana gelen sırt yüzgeçleri çok derin tırtıklı, kuyruk yüzgecin üst serbest kenarı daha az tırtıklı veya dalgalıdır. Üreme zamanı sırt tarafı grimsi, yeşilimsi kahverengi zemin üzerine küçük sık ve daha koyu lekelidir. Dişilerde lekeler daha azdır.Sırt yüzgecinde dikey siyah şeritler mevcuttur. Vücut yanlarında boyuna birer gümüşi şerit uzanır. Bu şerit kuyruğun ilk yarısında da az veya çok belirgindir. Gümüşi şerit üst ve altında az veya çok devamlı koyu bantlar arasında yer alır. Karın tarafı sarımsı, pembemsi ve ya turuncu sırttakilerden daha seyrek ve küçük lekelidir.
Üreme zamanında bol bitkili sığ ve durgun veya ağır akan sularda yaşarlar. Diğer zamanlarda su yakınlarında ormanlık ve taşlık alanlarda bulunurlar. Sucul böceklerle,yumuşak vücutlu omurgasızlar ve bunların larvaları ile beslenirler. Bir dişi 100-300 yumurta bırakabilir. IUCN kriterlerine göre LC(Least Concern) statüsündedir.
Türkiye’deki dağılışı; Türkiye'de yayılışı birbirinden kopuk iki bölge halindedir. Anadolunun kuzey kısımları (Bursa'ya kadar), Güneyde Gaziantep, Adana, Mersin ve Hatay civarıdır. Deniz seviyesinden 2750 m. yüksekliğe çıkabilir.
>>>> Dağılış Haritası İçin Tıklayınız <<<<